Wat is een EPS bestand en hoe kan ik het openen

Een EPS bestand, of Encapsulated PostScript bestand, is een bestandsformaat dat wordt gebruikt om afbeeldingen op te slaan, vooral voor professioneel gebruik. Het staat vooral bekend om het gebruik van vectorafbeeldingen, wat betekent dat de afbeeldingen gemakkelijk vergroot kunnen worden zonder kwaliteitsverlies. Dit maakt het formaat populair voor professioneel drukwerk zoals banners, posters en brochures.

Met een EPS bestand kun je elk element (zoals kleuren en vormen) afzonderlijk aanpassen. Bijvoorbeeld, als je een vectorillustratie download kun je het EPS bestand openen en de kleuren van de elementen binnen de illustratie wijzigen naar je eigen wensen.

Voordelen van het EPS formaat

EPS is een populaire standaard grafisch bestandsformaat om een aantal belangrijke redenen.

  • Veelzijdigheid: Het EPS formaat kan worden gelezen door veel toepassingen en programma’s. De meeste vectorgebaseerde ontwerpprogramma’s ondersteunen EPS bestanden. Enkele voorbeelden zijn Adobe Illustrator, Inkscape, CorelDraw, Gravit Designer en Xara (zie onze lijst met de beste vectorbewerkingsapps).
  • Ingebouwde voorbeelden: EPS bestanden bevatten een ingebouwd voorbeeldafbeelding in rasterformaat. Dit draagt bij aan de veelzijdigheid, hoewel het wel de bestandsgrootte vergroot, omdat veel programma’s die geen EPS bestanden ondersteunen in elk geval het voorbeeld kunnen weergeven. Dankzij het voorbeeld kun je zien hoe de afbeelding eruit ziet, zelfs als je het niet kunt openen of bewerken in het programma dat je gebruikt.
  • Ondersteuning voor vectorgraphics, bitmapafbeeldingen en tekst: Hoewel EPS een vectorbestandsformaat is, kun je ook bitmap/rasterafbeeldingen in het bestand opnemen. Bijvoorbeeld, als je een flyer in EPS formaat maakt, kun je een bitmapfoto in het ontwerp opnemen. Natuurlijk kunnen EPS bestanden ook tekst bevatten.

Beperkingen van het EPS bestandformaat

Hoewel het gebruik van EPS-bestanden aanzienlijke voordelen heeft, is het ook belangrijk dat je je bewust bent van enkele nadelen of beperkingen.

  • Ondersteunt geen transparantie: Hoewel je een achtergrondkleur voor je ontwerp kunt instellen en er vervolgens vectortekeningen of tekst op kunt plaatsen, kun je de achtergrond niet transparant maken.
  • Bestanden met bitmapafbeeldingen zijn niet 100% vector: Je kan problemen ondervinden bij het afdrukken van een bitmap/rasterbestand in een EPS-bestand, omdat bitmaps worden gemaakt met specifieke resoluties die niet altijd geschikt zijn voor gedrukte documenten. De vectoraspecten worden mooi geschaald, maar de bitmapafbeeldingen niet.
  • Beperkte ondersteuning van pagina-opmaakprogramma’s: Met sommige software, vooral opmaakprogramma’s, kan je EPS-bestanden openen en bekijken, maar ze kunnen niet bewerkt worden. Dat betekent dat je in de paginalay-outsoftware geen details of kenmerken zoals kleur of tekst kunt wijzigen. In plaats daarvan moet je teruggaan naar de ontwerpsoftware die werd gebruikt om het werk te maken, om de nodige wijzigingen aan te brengen.

Hoe kan ik een EPS bestand openen?

Welke software is nodig om een EPS bestand te openen?

Om een EPS bestand te openen heb je speciale software nodig. Met vectorontwerpsoftware zoals Adobe Illustrator en CorelDRAW kan je EPS bestanden openen en bewerken. Als je geen professionele vectorontwerpsoftware hebt, kun je ook gratis opties gebruiken, zoals Inkscape of Vectr.

  • Adobe Illustrator: Adobe Illustrator is de voornaamste software voor het ontwerpen van vectorafbeeldingen en Illustraties. Je kunt EPS-bestanden gemakkelijk opslaan en openen in Illustrator
  • Inkscape: Inkscape is gratis open-source software en een uitstekend alternatief voor Adobe Illustrator. Hoewel het niet alle mogelijkheden van Illustrator biedt, is Inkscape uiterst capabel. Het standaard bestandsformaat van Inkscape is .svg, maar het ondersteunt ook .eps bestanden.
  • CorelDRAW: CorelDRAW is een ander populair en krachtig programma voor vectorafbeeldingen. In tegenstelling tot Illustrator kan je CorelDRAW kopen voor een eenmalige betaling in plaats van een maandelijks abonnement. Het standaardformaat van CorelDRAW is .cdr, maar je kan er ook .eps-bestanden mee openen en bewerken.
  • Adobe Photoshop: Adobe Photoshop is geen toepassing voor vectorafbeeldingen, dus de ondersteuning van .eps-bestanden is beperkt. Je kan een vector .eps bestand openen, maar je zal het bestand moeten rasteren, wat betekent dat het niet langer een vector afbeelding is. Ook kan je de individuele elementen in het bestand niet bewerken zoals met Illustrator, Inkscape of CorelDRAW.

Op mobiele apparaten kun je een EPS bestand openen met apps die specifiek zijn ontworpen om afbeeldingen te bekijken, zoals Adobe Fresco of Procreate

Andere belangrijke zaken om te weten over EPS bestanden

Er zijn een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden als het gaat om EPS bestanden. Zo kun je een EPS bestand bewerken met vectorontwerpsoftware, maar het kan moeilijker zijn om het te bewerken dan andere bestandsformaten. Ook kun je een EPS bestand omzetten naar andere bestandsformaten, zoals JPG of PNG, maar dit kan leiden tot kwaliteitsverlies. Als alternatief voor het gebruik van EPS bestanden kun je ook overwegen om afbeeldingen op te slaan in andere vectorbestandsformaten, zoals SVG of AI.

Vergelijkbare berichten