ai bestand

Wat is een AI bestand en hoe kan ik het openen

Heb je al eens een AI-bestand gekregen van een ontwerper of collega en weet je niet zeker hoe je het moet openen of wat je ermee moet doen? We beantwoorden alle veelgestelde vragen over AI-bestanden om je te helpen deze te openen en te gebruiken zoals bedoeld.

Wat is een AI Bestand

Het AI-bestandsformaat (eindigend op .ai) is specifiek voor Adobe Illustrator. Dat is de populairste software voor het maken van professionele vectorillustraties. In tegenstelling tot rasterafbeeldingen, die pixels gebruiken, maken vectorbestanden gebruik van lijnen, vormen, curven en kleuren om afbeeldingen te maken die op elke grootte scherp blijven. Dus als je een afbeelding groter of kleiner maakt, blijft deze helder in plaats van wazig. Als je meer wilt weten over het verschil tussen raster- en vectorafbeeldingen, kijk dan eens naar “Raster vs. Vector”.

AI-bestanden zijn documenten van één pagina, in tegenstelling tot het PDF-formaat, dat kan worden gebruikt voor documenten met meerdere pagina’s.

Grafisch ontwerpers gebruiken Illustrator meestal om logo’s, pictogrammen, illustraties, tekeningen en andere digitale illustraties te maken. Dat werk wordt meestal opgeslagen als AI bestand, maar Illustrator-gebruikers hebben ook de mogelijkheid om op te slaan of te exporteren naar andere bestandsindelingen.

Waarom het AI-formaat gebruiken?

Als je in Adobe Illustrator werkt, is het normaal om je afbeeldingen op te slaan in AI-formaat. Dit is de standaardoptie wanneer je een bestand opslaat in Illustrator. Maar er zijn andere opties voor vectorindelingen zoals EPS, SVG, en PDF. Als je echter gewoon in Illustrator werkt, is het logisch om je bestanden op te slaan in AI-formaat.

Als je het AI-formaat gebruikt, dan behoudt je bestand al zijn informatie en functies. Dus, als je het later weer opent in Illustrator, blijven alle gegevens toegankelijk en zijn alle lagen intact. Maar als je het in een ander formaat zou opslaan, zoals SVG, dan zou je alleen het actieve tekengebied bewaren en zou alles wat er buiten staat verloren gaan. Ook zou het opslaan in andere formaten dan AI de afbeelding plat maken waardoor de lagen verloren gaan.

Als je ontwerpt in Illustrator, is het AI-formaat de beste keuze voor je werkbestanden. Zo lang je Illustrator blijft gebruiken, heb je geen ander bestandsformaat nodig. Maar als je het bestand wilt delen met iemand die een andere vectorbewerkingssoftware gebruikt dan Adobe Illustrator, dan zou je het bestand in EPS of SVG formaat kunnen opslaan voor meer veelzijdigheid. Beide formaten worden breed ondersteund. Over het algemeen, is het EPS-formaat geschikt voor bestanden die worden afgedrukt en is SVG beter voor afbeeldingen die online worden gebruikt.

Maar zelfs als je het bestand in een ander formaat dan AI opslaat of exporteert wil je het AI-bestand waarschijnlijk toch als werkkopie gebruiken, aangezien je weet dat alle gegevens en lagen behouden blijven.

Hoe open ik een AI-bestand?

Als je toegang hebt tot Adobe Illustrator, open dan het programma en ga naar Bestand > Openen. Blader vervolgens door de computer en zoek het bestand waar het is opgeslagen en klik op “openen”.

Hoe open je AI-bestanden zonder Illustrator

Als je geen Adobe Illustrator hebt, dan zijn er nog andere manieren om AI-bestanden te openen. Veel vectorontwerpsoftware kan AI-bestanden openen, maar omdat het de eigen indeling van Adobe is, kunnen andere programma’s het bestand niet altijd volledig lezen zoals bedoeld. Je zou het bestand dan waarschijnlijk moeten converteren naar een ander formaat, zoals EPS of SVG, voordat je ermee gaat werken.

Hier zijn enkele van de populaire programma’s die AI-bestanden kunnen openen.

Inkscape

Inkscape

Inkscape is een gratis open-source alternatief voor Adobe Illustrator. Het is niet alleen gratis, maar het is ook verrassend capabel. Als je geen Illustrator hebt en een AI-bestand moet openen kan je Inkscape downloaden en gebruiken.

Je kan AI-bestanden openen in Inkscape, maar het bestand wordt geopend in PDF-indeling. Wanneer je naar Bestand > Openen gaat en een bestand met de .ai-bestandsextensie selecteert, zie je een pop-up met instellingen voor het importeren van PDF’s. Kies de gewenste instellingen, klik op “OK” en Inkscape opent het AI-bestand.

Wanneer Inkscape een AI-bestand opent worden alle elementen gegroepeerd. Als je iets afzonderlijk wilt bewerken druk je op F2 om het gereedschap Knooppunten bewerken te selecteren en vervolgens klik je op het element waarmee je wilt werken.

CorelDRAW

Coreldraw

CorelDRAW is professionele vectorontwerpsoftware en is waarschijnlijk het beste alternatief voor Adobe Illustrator. Als je CorelDRAW hebt kan je AI-bestanden openen door naar Bestand > Openen te gaan. Er is geen importproces zoals in Inkscape. CorelDRAW opent eenvoudig het AI-bestand en je kan ermee aan de slag.

Affinity Designer

Affinity Designer

Affinity Designer is een ander grafisch programma voor vector bestanden, maar het is uniek omdat het naast werken met vector afbeeldingen ook kan gebruikt worden voor rasterafbeeldingen. Je kan de AI-bestanden openen in Affinity Designer, zolang het AI-bestand is opgeslagen met PDF-inhoud (wat de standaardinstelling is in Illustrator).

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop

Photoshop is de populaire software van Adobe voor fotobewerking en op pixels gebaseerde afbeeldingen. Adobe Photoshop kan AI-bestanden openen, maar de afbeelding wordt gerasterd, wat betekent dat het niet langer een vectorafbeelding is. In plaats daarvan gebruikt het pixels als bitmapafbeelding en verliest het de mogelijkheid om naar elk formaat te schalen zonder pixelvorming.

GIMP

GIMP

GIMP is een gratis alternatief voor Photoshop en is dus ook op pixels gebaseerd. Net als Photoshop kan GIMP AI-bestanden openen, maar vectorafbeeldingen worden tijdens het proces gerasterd.

AI-bestanden converteren naar EPS of SVG

Andere vectorbestandsindelingen zoals EPS en SVG zijn beter compatibel met een breed scala aan software en toepassingen. Als je een AI-bestand wilt doorgeven aan andere mensen die misschien geen Illustrator hebben kan je het misschien beter converteren naar EPS of SVG-indeling voor verbeterde compatibiliteit. Dus als je een AI-bestand hebt gekregen dat je niet kunt openen, moet je het mogelijk converteren zodat je het bestand kunt openen en ermee kunt werken.

We bekijken twee verschillende manieren om het bestand te converteren.

Als je toegang hebt tot Illustrator

Als je Adobe Illustrator hebt is de eenvoudigste manier om een ​​bestand naar EPS of SVG te converteren het bestand vanuit Illustrator in een van die indelingen op te slaan. Wanneer je het bestand in Illustrator opent en naar Opslaan als gaat, selecteer je EPS of SVG-bestandsextensie in de vervolgkeuzelijst in plaats van de standaard AI-indeling.

Als je geen toegang hebt tot Illustrator

Als je geen Illustrator hebt moet je een hulpprogramma van derden gebruiken om het bestand voor jou te converteren. Je kunt tools zoals CloudConvert of Convertio gebruiken om AI-bestanden eenvoudig te converteren naar andere formaten zoals EPS of SVG. Nadat het geconverteerd is kan je het bestand openen en bewerken in je favoriete vector software.

Als je niet zeker weet welke bestandsindeling je moet gebruiken, bekijk dan onze vergelijking tussen EPS en SVG.

Ten slotte

Het AI-formaat is de beste optie voor afbeeldingsbestanden die in Adobe Illustrator worden bewerkt omdat dit het eigen bestandsformaat is dat door Adobe Systems is gemaakt. AI-bestanden behouden alle functies van Illustrator. Het openen en bewerken van AI-bestanden kan echter lastig zijn als je geen toegang hebt tot Illustrator. Met behulp van de tools en bronnen die in dit artikel worden besproken kan je het bestand openen of het originele bestand converteren naar een andere indeling voor meer veelzijdigheid.

Vergelijkbare berichten