Hoe Kan Je Een Afbeelding Omzetten Naar Vector

Afbeeldingen converteren van het ene bestandsformaat naar het andere is een basisvaardigheid die elke ontwerper moet kennen. Het goede hieraan is dat er online tal van tools en tutorials zijn die je precies leren wat je moet weten! (Bedankt, technologie!)

Vectorafbeeldingen zijn een veelgebruikt bestandstype dat ontwerpers en adverteerders onder de knie moeten krijgen. Het is tenslotte het voorkeursformaat voor allerhande drukwerk, bestickering, borduring, spandoeken, relatiegeschenken en diverse andere reclamematerialen

Er zijn veel manieren om afbeeldingen om te zetten in vector. In dit artikel bespreken we enkele daarvan.

Wat is een vector bestand? 

Om beter te begrijpen wat een vectorbestand is kunnen we best beginnen met de twee categorieën waarin digitale afbeeldingen voorkomen: rasterafbeeldingen en vectorafbeeldingen.

Je bent misschien al bekend met een rasterafbeelding. Deze afbeeldingen zijn .jpg (Joint Photographic Experts Group) of .png (Portable Network Graphics) bestandstypes. Wanneer je inzoomt op een .jpg- of .png-afbeelding zul je merken dat de afbeelding wazig wordt en je kleine vierkante punten begint te zien. Deze punten worden pixels genoemd. Dit is de basis van een rasterafbeelding: Kleine Platte puntjes die het volledige beeld vormen.

Aan de andere kant heb je een vectorafbeelding. Vector bestanden bestaan uit wiskundige formules in plaats van platte, vaste en effen gekleurde pixels. De formules creëren de punten, paden, lijnen, krommen, vormen en kleuren die je in een vectorafbeelding ziet.

Het belangrijkste kenmerk van een vectorafbeelding is dat deze oneindig schaalbaar is zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de afbeelding. Het maakt niet uit hoe ver je inzoomt of hoe veel je een vectorafbeelding vergroot, ze blijft haarscherp. En ook de resolutie blijft dus hoog! Enkele veelgebruikte bestandsindelingen voor vectorbestanden zijn .ai (Adobe Illustrator), .eps (Encapsulated PostScript) en .svg (Scalable Vector Graphic).

Waarvoor wordt een vector bestand gebruikt?

Vectorafbeeldingen worden vooral gebruikt bij allerhande drukwerk, bestickering, borduring, spandoeken, relatiegeschenken en nog een heleboel andere reclamematerialen. Dus het meeste drukwerk dat je ziet was waarschijnlijk eerst een vector bestand. En de meeste logo’s, pictogrammen en andere afbeeldingen die je online ziet zijn ook vectorafbeeldingen.

Wat kan je zoal doen met vector afbeeldingen

Vectorbestanden zijn oneindig te vergroten zonder kwaliteitsverlies, daarom zijn ze ideaal voor afdrukken op grote schaal, zoals reclameborden, spandoeken en andere grootformaat drukwerken. Maar vectorbestanden zijn ook geweldig voor kleinere afdrukken zoals visitekaartjes, verpakkingen en stickers omdat zelfs de kleinste details gegarandeerd scherp en duidelijk zijn.

Over het algemeen is het altijd een goed idee om grafische elementen te bewaren als vectorbestanden vanwege de kleinere bestandsgrootte in vergelijking met een rasterafbeelding. Je kan vectorbestanden ook gemakkelijk bijwerken en bewerken en je kan ze op elk gewenst moment exporteren naar elk ander bestandsformaat dat je nodig hebt.

Met Welke Tools Kan Je Een Afbeelding Omzetten Naar Vector

Er zijn meerdere software toepassingen die de mogelijkheid bieden om vector bestanden te maken. Enkele populaire professionele software zijn Adobe Illustrator en CorelDRAW. Er is ook open source en gratis software zoals Inkscape en Vectr.

Als alternatief zijn er ook websites waar je je afbeelding kunt uploaden en deze kunt omzetten naar vector. Het nadeel van het gebruik van gratis en automatische conversietools zoals deze is dat je geen nauwkeurig beeld krijgt. Sommige bevatten watermerken, terwijl andere eenvoudigweg geen vectorbestanden met een hoge resolutie produceren.

Je kunt ook een professionele vector service inschakelen, zoals Vector Galaxy, om het werk voor jou te doen.

De voordelen daarvan zijn:

 • Je vector wordt handmatig getekend door een grafisch professional. Dus altijd een goed resultaat.
 • Je hoeft zelf niet te knutselen. Het kost jou dus veel minder tijd
 • Binnen 24 uur klaar.
 • Heb je een kleine aanpassing nodig? Zoals een kleur veranderen of tekst weghalen uit je logo? Wij doen dit graag voor je

Het nadeel is dat we duurder zijn dan online converters (onze tarieven).

Hoe jpg omzetten naar vector?

Als je de basisprincipes wilt leren om handmatig afbeeldingen te vectoriseren heb je grafische ontwerpsoftware nodig zoals Adobe Illustrator, CorelDRAW of Inkscape. Sommige programma’s hebben een tool die helpt bij het automatiseren van het proces, maar niet allemaal. Er zijn echter ook manieren om nauwkeurig, zij het handmatig, afbeeldingen om te zetten naar vector.

 1. Open je afbeelding met behulp van de software van jouw keuze.
 2. Maak bovenop de afbeelding een nieuwe laag aan.
 3. Gebruik de pentool om je afbeelding te overtrekken om paden en vormen te maken.
 4. Gebruik de kleurkiezer om de vormen nauwkeurig in te vullen met de kleuren van je afbeelding.
 5. Verwijder of verberg de rasterafbeelding die je overtrokken hebt.
 6. Selecteer onder het menu ‘Bestand’ de optie ‘Exporteren’ en kies SVG. 

Hoe PDF omzetten naar vector?

Een PDF omzetten naar vector bestand is vergelijkbaar met de stappen hierboven, maar het is makkelijker! Sommige pdf-bestanden behouden de tekst en hebben de vormen al gedefinieerd in de pdf. Mogelijks zijn deze bewaard gebleven om te bewerken.

 1. Klik met de rechtermuisknop op je PDF bestand en selecteer openen in Adobe Illustrator of andere software die je gebruikt.
 2. Selecteer met de selectietool de vormen, afbeeldingen en tekst die je wilt converteren.
 3. Selecteer in het menu Type de optie contouren maken. Hiermee converteer je alle tekst naar paden en vormen.
 4. Selecteer onder het menu ‘Bestand’ de optie ‘Opslaan als’ en kies SVG.

Afbeelding Vectoriseren Illustrator

De Image Trace functie in Adobe Illustrator is één van de manieren om snel een afbeelding om te zetten naar vector.

 1. Open een nieuw document in Adobe Illustrator
 2. Klik in de menubalk op Bestand en vervolgens op Plaats. Zoek de afbeelding die je wilt omzetten naar een vector en klik vervolgens op de knop Plaatsen.
 1. Met de afbeelding geselecteerd met het selectiegereedschap selecteer je ‘Afbeelding traceren’ in het vervolgmenu. Hierdoor verschijnt het paneel voor image tracing. Zorg ervoor dat je het selectievakje preview aanvinkt.
 2. In het keuzemenu Mode kan je kiezen uit drie opties: Kleuren, Grijswaarden en Drempelwaarde. Je selectie activeert schuifregelaars met vergelijkbare functies. Selecteer de kleurmodus als je een gekleurde afbeelding converteerd.
image trace illustrator
 1. Schakel het menu Geavanceerd in om meer opties te activeren.
 2. Pas de schuifregelaar Paden aan om het aantal paden in je ontwerp in te stellen. Minder paden werken goed voor ontwerpen die vloeiender en eenvoudiger zijn, en meer paden werken goed voor gecompliceerde ontwerpen. Pas het aan volgens de complexiteit van je afbeelding.
image trace illustrator
 1. Pas de schuifregelaar Hoeken aan om het aantal hoeken op je ontwerp te bepalen. Dit maakt de hoeken van je ontwerp scherper en lage hoeken voor meer afgeronde hoeken.
 2. Pas de schuifregelaar Ruis aan om details van je ontwerp toe te voegen of te verwijderen. Als deze instelling te laag is kunnen belangrijke details wegvallen, en te hoog kan onnodige details toevoegen. Zoek de ideale combinatie die je ontwerp goed weergeeft.
 3. Zodra je tevreden bent klik je op Object in de menubalk en vervolgens op Uitvouwen. Je zult nu zien dat je afbeelding succesvol is omgezet in paden.
illustrator vector afbeelding

Je hebt je afbeelding nu succesvol omgezet in een vector bestand! Het kan nu oneindig vergroot of verkleind worden. Je kan je nieuwe vectorafbeelding opslaan in een svg-bestandstype door deze op te slaan als een .svg-bestand

Afbeelding Vectoriseren Photoshop

Aangezien Photoshop speciaal gemaakt is voor foto’s en rasterafbeeldingen zijn vectorafbeeldingen die met Photoshop geconverteerd zijn niet oneindig schaalbaar. Je zult nog steeds eindigen met een vectorbestandstype waarin een rasterafbeelding is ingesloten.

Maar je kan met Photoshop wel een .jpg- of .png-bestand omzetten naar een vectorbestand zoals een .svg.

 1. Open je afbeelding in photoshop
Afbeelding omzetten naar vector Photoshop
 1. Ga naar Bestand, Exporteren en vervolgens Exporteren als.
Afbeelding Vectoriseren Photoshop
 1. Kies SVG bestandformaat
Afbeelding Vectoriseren Photoshop
 1. Klik exporteren

Denk er wel aan dat hoewel je een vector bestand hebt, de rasterafbeelding er gewoon in zit ingesloten. Je afbeelding is niet oneindig schaalbaar en je zal dus nog steeds pixelvorming zien wanneer je de afbeelding vergroot of verkleind.

Hoe Gratis Een Vector Bestand Maken

Als je niet over de juiste software op beschikt op je computer zijn er zoals ik eerder al zei ook online oplossingen die je kan gebruiken. Meestal zal je je afbeelding moeten uploaden ofwel hun software downloaden waarmee je de conversie zelf kunt uitvoeren. De kwaliteit hangt af van het type online softwaresysteem dat gebruikt wordt. 

Het nadeel van deze websites is dat het resultaat dikwijls onscherpe, kromme lijnen produceert. Je moet de vectorafbeelding dan alsnog bewerken met software om de vector te verfijnen en op te schonen.

Hoe kan je dus een afbeelding omzetten naar vector zonder kwaliteitsverlies? 

Als je een afbeelding hebt die je wilt omzetten naar een vectorbestand, overweeg dan om onze vector service te gebruiken. Upload eender welk bestandsformaat en wij converteren het naar een hoge resolutie vectorafbeelding die klaar is voor print en web.

De voordelen daarvan zijn:

 • Je vector wordt handmatig getekend door een grafisch professional. Dus altijd een goed resultaat.
 • Je hoeft zelf niet te knutselen. Het kost jou dus veel minder tijd
 • Binnen 24 uur klaar.
 • Heb je een kleine aanpassing nodig? Zoals een kleur veranderen of tekst weghalen uit je logo? WIj doen dit graag voor je

Het nadeel is dat we duurder zijn dan online converters. Bekijk onze tarieven.

Vergelijkbare berichten