adobe illustrator

Hoe AI bestand maken: Een beginnersgids

Als je ooit hebt gewerkt met grafisch ontwerp, heb je waarschijnlijk gehoord van AI-bestanden. AI-bestanden zijn een type bestandsindeling die gebruikt wordt voor vectorafbeeldingen en die wordt ondersteund door Adobe Illustrator en andere grafische ontwerpsoftware. In dit artikel laten we je zien hoe je een AI-bestand kunt maken, zelfs als je nog nooit eerder hebt gewerkt met vectorafbeeldingen of ontwerpsoftware.

Wat is een AI-bestand?

Voordat we beginnen met het maken van een AI-bestand, is het belangrijk om te weten wat het precies is. Een AI-bestand is een vectorbestand dat is gemaakt met Adobe Illustrator. Het bevat informatie over de afbeelding in de vorm van wiskundige punten en paden, in plaats van pixels zoals bij een rasterafbeelding.

Waarom is dit belangrijk? Omdat vectorafbeeldingen kunnen worden geschaald zonder kwaliteitsverlies, terwijl rasterafbeeldingen wazig en pixelig kunnen worden als ze worden vergroot. Met een AI-bestand kun je dus afbeeldingen maken die er scherp en professioneel uitzien, ongeacht de grootte.

Hoe maak je een AI-bestand?

Om een AI-bestand te maken, heb je een ontwerpsoftware nodig die vectorafbeeldingen ondersteunt, zoals Adobe Illustrator. Als je deze software nog niet hebt, kun je het gratis downloaden op de website van Adobe.

Vervolgens kun je het AI-bestand maken op verschillende manieren. Hier zijn de stappen die je kunt volgen:

 1. Open Adobe Illustrator en selecteer “Nieuw document”.
 2. Kies de gewenste afmetingen voor je AI-bestand.
 3. Maak de afbeelding die je wilt toevoegen aan je AI-bestand. Dit kan een handgetekende schets zijn, een afbeelding van een andere bestandsindeling zoals JPG of PNG, of een afbeelding die je rechtstreeks in Adobe Illustrator tekent.
 4. Importeer de afbeelding in Adobe Illustrator. Dit kun je doen door naar “Bestand” te gaan en “Importeren” te selecteren. Kies vervolgens het bestand dat je wilt importeren.
 5. Traceer de afbeelding met het pen- of potloodgereedschap. Dit houdt in dat je de lijnen en vormen van de afbeelding overtrekt met de vectorgereedschappen in Adobe Illustrator. Op deze manier wordt de afbeelding een vectorafbeelding die kan worden geschaald zonder kwaliteitsverlies.
 6. Bewerk de afbeelding verder met behulp van de tools en functies in Adobe Illustrator, zoals lagen en effecten.
 7. Sla het bestand op als een AI-bestand door te klikken op “Bestand” en “Opslaan als”. Kies vervolgens “Adobe Illustrator” als het bestandstype en geef je bestand een naam.

Tips voor het maken van een succesvol AI-bestand

Nu je weet hoe je een AI-bestand kunt maken, zijn hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je het beste resultaat krijgt:

 • Werk met lagen: Maak gebruik van lagen om je afbeelding te organiseren
 • Maak gebruik van kleuren: Als je wilt dat je AI-bestand er professioneel uitziet, is het belangrijk om kleuren te gebruiken. Gebruik kleuren verstandig en overweeg om een kleurenpalet te gebruiken om je afbeelding er samenhangend uit te laten zien.
 • Gebruik de juiste gereedschappen: Adobe Illustrator heeft veel verschillende gereedschappen en functies, dus het kan even duren voordat je alles onder de knie hebt. Probeer verschillende gereedschappen en ontdek wat het beste werkt voor jouw ontwerp.
 • Bewaar regelmatig: Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om regelmatig je werk op te slaan. Niets is erger dan urenlang aan een afbeelding te werken en dan alles te verliezen door een crash of een stroomstoring.

Conclusie

Een AI-bestand maken kan intimiderend lijken als je nog nooit eerder hebt gewerkt met vectorafbeeldingen of ontwerpsoftware. Maar met een beetje oefening en geduld kun je al snel mooie en professionele ontwerpen maken met Adobe Illustrator. Volg deze stappen en tips om aan de slag te gaan met het maken van jouw eerste AI-bestand. Veel succes!

heb je geen zin om zelf een vector bestand te maken? Geen zorgen, wij kunnen je helpen en dat ook nog eens voor een aantrekkelijke prijs!

Vergelijkbare berichten