Afbeelding Vectoriseren – Handmatig VS Auto-Tracing Software

Waarom is het belangrijk om afbeeldingen te vectoriseren?

Wel, bitmapafbeeldingen zijn niet geschikt om af te drukken. Dit komt omdat ze bestaan uit pixels die wazig en korrelig worden als je ze vergroot. Bovendien zijn sommige programma’s, zoals die gebruikt worden in graveurs-, drukkerij-, en architectuurwerk, alleen compatibel met vectorbestanden.

Van visitekaartjes tot reclameborden, de meeste gedrukte media zien er geweldig uit als ze gevectoriseerd zijn. Een vectorafbeelding die maar een paar centimeter breed is, ziet er net zo scherp uit als wanneer deze wordt vergroot voor een groot spandoek.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van handmatig vectoriseren ten opzichte van auto-tracing software?

Handmatig vectoriseren gebeurt wanneer een grafisch ontwerper de afbeelding opnieuw tekent met digitale tekentools. Automatische tracing gebeurt met grafische software die traceertechnologie gebruikt om bitmapvormen om te zetten in vectorobjecten.

Handmatig Vectoriseren

Voordelen:

  • 100% nauwkeurige vectorisatie.
  • Zelfs complexe afbeeldingen en foto’s kunnen goed worden omgezet in vectorformaat.

Nadelen:

  • Niet gratis
  • Heeft tijd nodig om te voltooien. Afhankelijk van de afbeelding kunnen grafisch ontwerpers een dag of langer nodig hebben om de klus te klaren.

Auto-tracing

Voordelen:

  • Gratis
  • Het is een snel proces dat misschien maar een paar minuten duurt.
  • Ondersteunt alle vector- en CAD-formaten.

Nadelen:

  • Werkt meestal enkel goed voor eenvoudige zwart-witafbeeldingen.
  • Kan onvolkomenheden en vreemde vormen produceren

Een afbeelding vectoriseren met software.

Automatische vectorisatie kan gedaan worden met verschillende software. Eén van de belangrijkste soorten software zijn vector-editors of CAD-software (computer-aided design) met auto-traceerfuncties. De software verwerkt automatisch de conversie van raster naar vector. Bitmapbestanden, zoals JPEG, GIF en PNG worden geïmporteerd en geconverteerd naar schaalbare vectorbestanden zoals PDF, EPS en SVG.

Gebruikers kunnen instellingen opgeven die bij de gewenste kenmerken van de geconverteerde afbeelding passen. Als je bijvoorbeeld een kleur treshold instelt kunnen alle kleuren onder een bepaalde kleur worden omgezet in zwart en al het andere in wit. Je kan wit ook als transparant instellen.

Check de tutorials hieronder als je je eigen pixelafbeelding wilt omzetten naar een vectorbestand met behulp van Adobe Illustrator:

heb je geen zin om zelf een vector bestand te maken? Geen zorgen, wij kunnen je helpen en dat ook nog eens voor een aantrekkelijke prijs!

Ik wil niet betalen voor software. Is er een manier om gratis een vector bestand te maken?

Als je slechts enkele afbeeldingen hoeft te vectoriseren en niet wilt betalen voor dure CAD-software, zijn er verschillende gratis online tools beschikbaar om je te helpen bij het omzetten van afbeeldingen naar vectorformaat.

Hier is een voorbeeld van zo’n online vectorisatie tool: https://www.autotracer.org/

Kan een grafisch ontwerper een afbeelding vectoriseren?

Als een grafisch ontwerper een afbeelding handmatig vectoriseert, wordt dit gedaan door met de hand te tekenen met behulp van digitale illustratietools. De paden worden getraceerd vanuit vormen in een bronafbeelding. Het digitaal overtrekken wordt meestal bovenop de bronafbeelding gedaan, net zoals bij papier en potlood. Logo’s en pictogrammen worden vaak handmatig omgezet naar vector, omdat ze vaak worden gebruikt voor zakelijke afbeeldingen.

Automatische software vectorisatie kan soms onnauwkeurig zijn. Het is vaak zo dat afbeeldingen die met software of online tools worden omgezet na vectorisatie vervormd en onvolmaakt zijn. Grafisch ontwerpers kunnen afbeeldingen met een hogere nauwkeurigheid vectoriseren. Aangezien het ontwerp opnieuw wordt getekend, is het 100% nauwkeurig zonder kleine grafische overblijfselen die software kan achterlaten.

Als een afbeelding handmatig wordt gevectoriseerd, is deze vaak scherper en valt deze meer op dan de originele bitmapafbeelding. Illustraties, foto’s en complexe logo’s hebben de neiging om meer op te vallen als ze gevectoriseerd zijn. Automatisch getraceerde afbeeldingen bevatten vaak onvolkomenheden en onnauwkeurigheden die de afbeeldingen onbruikbaar maken.

afbeelding vectoriseren

Benieuwd naar onze prijzen?

Belangrijkste factoren die de kwaliteit van vectorisatie beïnvloeden

De kwaliteit van een handmatige vectorisatie hangt grotendeels af van de teken- en traceervaardigheden van de grafisch ontwerper. Handmatige vectorisatie is over het algemeen flexibeler, omdat een bronafbeelding kan worden gevectoriseerd ongeacht de resolutie.

De kwaliteit van een automatische vectorisatie hangt af van de kwaliteit van de bronafbeelding. Om een afbeelding netjes automatisch te traceren, is vaak een bronafbeelding met een hoge resolutie nodig.

Automatisch traceren kan een aanzienlijke hoeveelheid tijd besparen, vooral bij een zeer gedetailleerde bronafbeelding. Maar zelfs met de instellingsopties kan auto-tracing vaak te veel details overslaan of vreemde vormen genereren die niet overeenkomen met de bronafbeelding.

Voor een scherpere en strakkere look is handmatig vectoriseren door een goede grafisch ontwerper waarschijnlijk de betere methode. Vaker wel dan niet zal je afbeelding scherper zijn dan een automatisch getraceerde afbeelding die onvolmaakte lijnen en kleine, ongewenste details kan bevatten.

Voorbeeld van handmatige vectorisatie versus auto-tracing

De afbeeldingen hieronder tonen het verschil tussen handmatige vectorisatie en auto-tracing. De afbeelding links is een automatisch getraceerde afbeelding. De afbeelding rechts is een handmatig gevectoriseerde afbeelding. Als je deze voorbeeldafbeelding nauwkeurig bekijkt kan je bepalen welke methode geschikt is om jouw afbeelding om te zetten naar vector.

Wanneer moet je automatisch traceren gebruiken en wanneer is handmatige vectorisatie de betere keuze?

Zeefdruk

Als je een zeefdruk wilt maken, dan is handmatige vectorisatie de beste methode, omdat zeefdrukkers kleurscheiding nodig hebben en dit het beste met de hand kan worden gedaan.

Architecturale tekeningen

Aangezien architecturale tekeningen bedoeld zijn om nauwkeurige weergaven van werkelijke gebouwen te zijn is handmatige vectorisatie hiervoor de beste methode. Auto-trace software kan vaak onnauwkeurige en/of dubbele lijnen achterlaten, wat zeer nadelig kan zijn voor een bouwproject.

Gravures

Als je een gravure wilt maken, dan is handmatige vectorisatie ook de aanbevolen methode, omdat graveermachines met nauwkeurige en vaste lijnen werken en dit het beste met de hand kan worden gedaan.

Persoonlijk gebruik

Als je snel een afbeelding wilt vectoriseren die niet al te belangrijk is, dan kun je het beste beginnen met het gebruik van auto-trace-software. Houd er echter rekening mee dat handmatige vectorisatie vaak een scherpere en strakkere look geeft dan automatisch traceren, omdat automatisch traceren vaak onvolmaakte lijnen en kleine, ongewenste details kan bevatten.

Bedrijfslogo’s, flyers en ander merkmateriaal

Om je bedrijf op de meest professionele manier te presenteren moet je er alles aan doen om brandingmaterialen te ontwerpen en te publiceren die het beste passen bij het imago van je bedrijf. Door je brandingmaterialen handmatig te vectoriseren kan je een professionele en consistente identiteit overbrengen op alle platforms en soorten media. Het perfectioneren van je merkdetails met vectorisatie kan leiden tot respect en vertrouwen van je klanten, wat zich uiteindelijk kan vertalen in meer verkopen.

Laat bestanden door ons omzetten

Heb je geen tijd, zin of knowhow om je bestanden zelf om te zetten? Geen probleem! Onze professionele ontwerpstudio kan een .JPG-bestand of PNG-bestand voor je converteren naar een vectorbestand in .EPS, .SVG of .AI. Met onze garantie weet je zeker dat jouw logo perfect geschikt is voor alle soorten drukwerk.

Benieuwd naar onze prijzen?

Vergelijkbare berichten